Frankovka barrique, výběr z hroznů 2011, suché 

To nejlepší nakonec? Kdepak, takhle jednoduše nemůžeme říct, že poslední z našich zástupců zařazených na prestižní seznam vín oceněných zlatou medailí v Salonu vín 2016, je to nejlepší. Všechna vína z Vinařství Pavlovín, která toto ocenění získala, by si tento přívlastek jistě zasloužila. Tři z nich jsme si již představili a dnes je prostor na poslední, kterým je frankovka barrique, výběr z hroznů 2011, suché.

Víno sytě rubínové barvy s fialovými odlesky, kde ve vůni nalezneme širokou škálu drobného peckového ovoce s dominancí třešňového kompotu. Tóny hořké čokolády a vanilkové tóny z dubového dřeva spolu s pikantními taniny umocňují celkovou harmonii. Víno zrálo 18 měsíců v dubovém sudu barrique, čímž získalo ve vůni i chuti zcela unikátní tóny.

Je zdárným příkladem toho, že i na Moravě lze vyrobit víno světové extra třídy. Právě víno tohoto typu se dokonce stalo šampionem Salonu vín, kdy vůbec poprvé vyhrálo červené víno.  Doporučujeme jej zejména k hutným masitým pokrmům a ušlechtilým sýrům.

Zakoupit nebo objednat ho lze pouze v Salonu vín ČRNárodním vinařském centru ve Valticích.

Zvykli jsme si na závěr přidat pár zajímavostí o dané odrůdě a tak neuděláme výjimku ani  dnes. Frankovka je starobylá moštová odrůda, o jejímž původu se vedou spory. Podle slovního základu „frank“, které se používá v mnoha místních názvech, lze usuzovat na původ z centrálních oblastí francké říše. Je to víno vhodné k dlouhodobému ležení v láhvi a právě k barikování, které bylo použito u dnes představeného vína z naší produkce.

Pro pokračování je nutné
potvrdit Váš věk

prohlašuji, že jsem starší 18 let