Jak uskladnit a podávat víno? 

Většina domácností nakupuje na svátky víno. Připomeneme si, jak se uskladňuje a podává, aby co nejlépe vynikla jeho vůně a chuť.

Nemáte-li domácí vinotéku, speciální spotřebič podobný chladničce, uskladněte láhev zakoupeného vína ve vodorovné poloze v místnosti s nižší teplotou a bez teplotních výkyvů. Dbejte i na to, aby k láhvi nepronikalo přímé světlo. Posloužit vám může např. studený tmavý příborník.

Víno servírujte při teplotě 10 až 12 stupňů Celsia. Přesný údaj o teplotě podávání bývá uveden na zadní straně etikety. K vychlazení v lednici bohatě stačí 45 minut až 1 hodina (nouzově 15 min v mrazáku).

Víno podávejte v čiré skleničce na vysoké stopce, která má tulipánový tvar a optimální objem. Na bílé víno se tradičně používají menší skleničky než na červené, ale to už je detail. Důležité je vlastnit také kvalitní vývrtku.

Pokud vám nějaké víno zbylo, můžete ho ještě pár dnů uchovat v lednici, ideálně přelité do menší láhve. Ale pozor, dlouhodobé skladování v lednici zaručeně zničí jemnější chutě vína.

 

Pro pokračování je nutné
potvrdit Váš věk

prohlašuji, že jsem starší 18 let