Naše svatomartinská vína ve Snídani s Novou
Jednu z nejvýznamnějších vinařských tradic máme za sebou.
11.11. v 11:11 byla otevřena první svatomartinská vína!
Jedná se o první vína ročníku, se kterými si lze podle tradice poprvé přiťuknout na sv. Martina a to přesně v 11 hodin a 11 minut. Tato svěží a ovocitá vína zrála pouze pár týdnů, ale i přes tuto krátkou dobu získala již svůj osobitý charakter.
Jsou to vína určená k okamžité konzumaci, nejsou vhodná k dlouhému skladování a archivování. Aby si uchovala svou příjemnou svěžest, měla by tato mladá vína být vypita nejpozději do Velikonoc.
Věříme, že i Vám letošní svatomartinská vína chutnala!
Podívejte se na krátké ohlédnutí za letošním úspěšným svatomartinským vínem v reportáži ze Snídaně s Novou.
Svatomartinská vína jsou vína suchá se zbytkovým cukrem do 9 g/l, je u nich povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 % obj, u červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 % obj.
Díky rozmanitosti odrůd, které se na jeho výrobu používají, nabízí Svatomartinské víno širokou paletu barev, vůní a chutí. Bílé je svěží, vyrovnané, ovocité víno s příjemnou vůní, má zelenkavě-žlutou až nazlátlou barvu a vyvážený obsah kyselin a cukrů. Růžové a klaret se vyznačují odstíny růžové až cibulové barvy, jsou to rovněž svěží vína s ovocnými tóny, jemnou tříslovinkou a příjemnou kyselinou. Červené Svatomartinské víno se vyznačuje rubínovou až granátovou barvou a doprovází jej ovocitá či jemná květinová vůně, v chuti je hladce sametové a harmonické.