Pozitivní vliv vína na zdraví organismu 

O pozitivních účincích rozumné konzumace vína a to jak červeného, tak bílého, již bylo napsáno hodně. Jedním z těchto účinků je tzv. “francouzský paradox”, v podstatě schopnost vína chránit srdce a tím předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob a to i při konzumaci nepříliš zdravých potravin.

Pravidelné popíjení vína

Již počátkem 19. století vědci zjistili, že Francouzi jsou méně náchylní ke vzniku srdečních chorob a to i přesto, že hodně konzumují máslo a sýry a jsou často silní kuřáci. Tento efekt je znám i v dalších zemích, kde je obvyklé k jídlu pravidelně popíjet mírné množství vína.

Další pozitivní účinky konzumace vína na lidský organismus

  • v jednom litru červeného vína je obsaženo asi 5 až 10 miligramů železa, který je základní složkou hemoglobinu, který z plic přepravuje potřebný kyslík do všech tkání, víno má tak pozitivní účinky na krev organismu,
  • ve víně lze najít polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi, které zpomalují proces stárnutí buněk,
  • víno podporuje metabolismus tuků, cukrů a bílkovin,
  • červené i bílé víno obsahuje spoustu dalších potřebných minerálních látek potřebných pro organismus, např. měď, chrom, mangan, hořčík a zinek,
  • díky svým antiseptickým vlastnostem víno pomáhá posilovat obranyschopnost organismu proti různým virům a bakteriím.

Toto je jen stručný přehled pozitivních účinků konzumace vína, prokázáno jich je ještě daleko větší množství. Důležité je, aby se jednalo o víno kvalitní, připravené správnými technologickými postupy. A na to vše v našem vinařství úzkostlivě dbáme a proto si můžete vybrat kvalitní bílá vína i červená vína. Na vaše zdraví!

Pro pokračování je nutné
potvrdit Váš věk

prohlašuji, že jsem starší 18 let